Весняна таволетта

мьо

А… Не плануючи робити регулярні щоденні замітки, як за старих часів, я все ж таки хочу зробити дощичку для невеличких поміток з нагоди подій на Хару Башьо, якщо бажання висловитися стане нестерпним. (Нове — зверху).

※※※※※※※

22.03.2024: Саме забівне, що Кеша, котрий задавалося в останні змагальні дні розсипався на запчастини, взяв і виграв у свіженько-пухленького озекі Котоноваки. Такакейшьо — такий фрукт, по зовнішньому кошмарному вигляду якого нічого не скажеш, на що і коли він спроможний.

Шіші не використав можливість достроково (гм, до сеншюраку) узяти «переважання перемог». 7-6, не впорався із Міторю, якого двічі перемагав до сього дня. Однак, Міторю йде за юшьо. Про що Шіші можна тільки мріяти.. Ифф..

Makuuchi Yusho Arasoi:

12 wins
○○○○○○○○○○○●○ M17e Takerufuji

10 wins
●○○○○●○○●○○○○ O1w Hoshoryu
○○○○□○●○○●○●○ M5w Onosato

І більш нікого. Математично. Такеру треба узяти завтра одне очко. І Кубок Імператора буде його. І, звичайно, завтра він зустрінеться із Хошьорю. Я чогось прослоу, Асанояма завтра у Такеру [я все ще забуваю, що він M17… й дивитись тре уважно, і не на верх торікумі)]. Тим не менш, треба брати очко, та й по всьому. Хосьорю — так і не так: І його доля буде вирішена ним самим. [Йому треба дві білих кулі в два дні, що не вигляда нереальним, а що буде робити Т-джі — це не у його владі] (Оносато з Абі, і це ну… ффф… Хоча вони ніколи не зустрічались, потенційно… Але, подивимось.)..

Передивився зараз запис Кінтамаями. Чесно кажучи, мене дуже занепокоїв жест Такеруфуджі, він виконав даме-оші, тобто зробив додатковий товчок по суперникові (Вакамотохару), коли той вже був за межами дохьо. Це дуже дурний тон у сумо, який характеризує ненайкращим чином вихованість та стриманість молодика. Нам не потрібний іще один гопнік-дай-йокодзуна. …………….

···:.:···

Вот да факін форк?! Ви можете в це повірити??? В СУМО ВИНИК ЩЕ ОДИН СКАНДАЛ НА БАЗІ НАСИЛЬСТВА В ХЕЇ. Отець Касугано, який голосніше всіх волав про відставку Хакухо, виявився тою колодою, яку ЯАС старанно приховало в своїх очах, вухах та ротах. Як ті класичні японські мавпи. Але воно вилізло. Що нагадує нам про багатовимірні стандарти, з якими підходить ЯАС до японських та неяпонських оякат. За виключенням Котоошю. Що свідчить, надсуворе відношення до Міягіно базується на ненависті старців до Хакухо персонально + гайдзінно + монголо-гайдзінно)). В нього нема шансів.

21.03.2024: Шьоходзан в студії abema! Випадково ткнув у закладку стріма К-ли — і вуаля!

шьоходзан

Але не працює, як слід, як раніше в програвачі… Звалюється в нескінченну рекламну заглушку.. без реклами…

Шіші видавив з дохьо 7-ме очко!

Гх, на вімео сьогоднішнє наттосумошне відео джюрьо і години не протрималось… … Чому не торрент??

А Кеша не виходить із кадобану і не виходить. Тю.

ОООО.. Рекорд рухнув! Хошьорю підловив Такеруфуджі, юноше не вистачило нервів та досвіду. Але питання про юшьо ще на столі.

Фффф. Кірішіма абсолютно ніякий. Вже в кадобані, краще не стане, що мішає знятися і лікуватися/шукати причину/відпочити в решшті р.?

Оносато програв Котоноваці.

Й — так, Два фусени в Гоноями, оце життя.

Makuuchi Yusho Arasoi:

11 wins
○○○○○○○○○○○● M17e Takerufuji

9 wins
●○○○○●○○●○○○ O1w Hoshoryu
○●○○●○○○○○●○ O2w Kotonowaka
○○○○□○●○○●○● M5w Onosato
●●○○□○●○○□○○ M6w Gonoyama

8 wins
○○○○○●●○●●○○ K1e Abi
○○○●○●○●○○○● M8w Takayasu
●○○○○○●○○●●○ M12e Shonannoumi

Восьмерики мають дуже, але математичний ще шанс. Та, конечно, ніт. Такаяс знов без юшьо.

І, еее, цей.. Я сподіваюся, Такеру не зламається після зламу рекорду. А таке бува. Поки пре — все виходить. Як заминка, все валиться. Псюхе. ..Подивіться на пролетівшого повз цуну Кірішіму, ага. Хоча, якась соматика там теж присутня, бо ослабленість, скажімо так, в опорно-руховому, спостерігається неозброєним.. Чи то дрож в колінках?

И-их..

20.03.2024: Ух! Є еквівалентний рекорд! Такеруфуджі 11-0!!! Навіть женіальний новітній озекі Котоновака не встояв. Чудеса в решеті.

Кірішіма пішов до кадобану. У Кеші ще 4 шанси вийти з нього. Ексайтінг.

Makuuchi Yusho Arasoi:

11 wins
○○○○○○○○○○○ M17e Takerufuji

9 wins
○○○○□○●○○●○ M5w Onosato

8 wins
●○○○○●○○●○○ O1w Hoshoryu
○●○○●○○○○○● O2w Kotonowaka
●●○○□○●○○□○ M6w Gonoyama
○○○●○●○●○○○ M8w Takayasu

Шіші перекинув Такарафуджі. Уватенаге. Панда — це серйозно! Він секіваке був. Як ні як. От так треба працювати, боятися абсолютно нікого в сумо. І взагалі.

Опанькі. А НаттоСумо знову випхали з rumble… Ну, власне, очікувано… Поки що не видно, де можна було б узяти Джюрьо…

[Безсумнівно, на НаттоСумо влаштовано справжнє полювання, його переслідують на будь-яких ресурсах в інтернеті (які енергії задіяно взагалі!). І зачищають найменший його прояв. Хоча неможливо переоцінити його вклад в популяризацію сумо та Японії у «західному світі». Вони їдуть, вони їдять, вони скупають сувеніри, вони витрачають величезні кошти у Японії на багато речей, ніяк вже з сумо не по’язаних, окрім одного, цієї культури, цієї атмосфери…

Все-таки ментально японці залишилися десь поза 1868 роком, коли Японія «відкрилась» світу. Вони не бажають нікого пускати у свій квітучий заповідник, нечисті гайдзіни не мають право своїми мерзотними мутними очима дивитися на божественне одзумо (і багато чого іншого). А копірастія — це тільки зручний інструмент для даної високої цілі…]

Цікаво, що у тому заказникові відшукало дуба на самому початку 10-х років, коли ЯАС стрімила сумо «від засвітки до хлопушки» БЕЗКОШТОВНО і без гео-рестрикції. Щоправда, це не тривало довго. Але ж…

._.

Ага, я дивлюсь, народи мляво обговорюють, чи не на стероїдах & co Такеруфуджі-сама. Цілком можливо, є давня історія про вживання інсуліну, наприклад. Питання в тому, що а) нічого не заборонено, б) ніхто не тестується. Формально можна заливати в себе, що завгодно. Головне — не ґиґнутися ненароком.

Багато залежить, як до заборонених за парканами заповідника препаратів та методик ставиться голова школи, тому що є певні принципи, загальна вихованість, культура, так би мовити. Ісегахаму я довгий час вважав людиною порядною, у широкому сенсі. Але виявилось, що я помилявся. Коли назрів і лопнув той скандал, в якому Ісегахама назавжди втратив своє лице, на відміну від чину в табелі старечих рангів, котрий вже йде на поправку.

Так що…

···:.:···

кешка

Щічкою. Кеша сьогодні гарно злітав..

19.03.2024: Тамаваші отримав японське громадянство. Насувається інтай?

Оффтоп. Тихо. Архаїчний, але займенник ‘сей’ існує:

сей; ся; се; сі
сього; сієї; сього; сих
сьому; сій; сьому; сим
сей, сього; сю; се; сі, сих
сим; сією; сим; сими
на/у сьому, сім; на/у сій; на/у сьому, сім; на/у сих

Важливо не губитись у сьому. Кай-сей, Мей-сей, Кьокутай-сей!

···:.:···

Такеруфуджі 10-0!!! Треба буде вточнити, але 10 перемог поспіль на дебютному башьо робив тільки Іван Маркіянович Боришко, більш відомий як Тайхо. Й то, він не був поодиноким лідером, з різницею в два очки.. Вааау! Так, у Тайхо було 11 підряд на Хацу-1960, але серед них один фусеншьо, без боротьби внаслідок травми/зняття суперника.

Гхм. Тільки-но я відчув сподівання (зважаючи на бадьорий старт турніру), що Шіші скоріше і впевненіше, ніж завжди (на минулих двох башьо) наблизиться до качікоші, як він робить 5-5.. Дооохххх.. Три перемоги, Сергію, три, зроби це, зберись! Якого хріна?!..

18.03.2024: Такеруфуджі (9-0) і Оносато (8-1) публіка починає заздалегідь зводити до Постаті дай-йокодзун. Але я би зачекав трошки. Бо практично ті ж самі голоси волали й в бік Хокусейхо, який повинен був пройти крізь макууті як розжарений прут. Але він спромігся тільки розжарювати шкіряні покриви своїх колег. Перебуваючи на дохьо же у вигляді тюка з багном. Упасіть мене камі — порівнювати сих хлопців з тим покидьком, але мідні труби та добріє язики згубили немало юних талантів на перших сходинках до осяяних вершин… Давайте почекаємо. Може, чекати треба лише крапельку.

._.

Майбутній шішьо Кірішіми — Какурю сказав, що на його думку, це все психологія заважає молодому озекі показувати очікувані результати. І що з тиском такого кшталту він не впорався ще у січні, коли не зміг дочавити норматив на йокодзуну. І нині він просто у занепаді. Нічого такого фізичного, на думку колишнього йокодзуни. Ну що ж, треба працювати. Жаль — єжелі такий перспективний кадр пропаде марно.

Ще одна похмура новина: соліст больших і малих Теруцуйоші (кол. M3) завершує кар’єру, провалившись до низин макушіти і не віднайшовши можливості звідти вибратись. Ну, його перформансів із горами солі буде не вистачати. І з трьох знаних =невисокликів= залишаться двоє.

Хоча, занадто довго триває і мандрівка униз колишнього М4 Енхо. Це вже шостий турнір без результатів, що ускладнюється травмою шиї. Чесно кажучи, враховуючи, що він чудом уникнув повного паралічу, чекання у якогось моря якоїсь погоди говорить лише про те, що йому нікуди подітися, окрім сумо. Що дуже сумно, особливо зважаючи на кризу в його школі Міягіно, де він опиняється явним баластом при майбутньому раз- чи переформуванні.

17.03.2024: М17 Такеруфуджі — качікосі. Єдиний представник макуучі, хто в Накабі набрав 8 очок з 8 можливих. Єдиний його прямий переслідувач — Оносато (протеже Кісеносато*). А далі — когорта з озеками та примкнутим до них Абі. Й Мітька там. Окрім Кірішіми. Діло пахне кадобаном на майський турнір. Чому?! Тут явно не =занепад сил=. Щось більше. Це не хороше.

Шіші сьогодні зайорикірив Котоеко, знаного та довготривалого мешканця вищої ліги. Котоеко зараз не торт, але все ж таки. Та й 5 очко зайвим не буде.

*Кіса (ояката Нішьоносекі), хоча над ним надсміхалась більшість колег і загального фандому, коли вирішив отримати педагогічного диплома, зробив значний хід конем. Дали йому по блату ці корки, не дали, але, так чи інакше, він поринув в ці науки, щось підчитав, щось піддивився, чомусь навчився, щось зрозумів. І нині, на тлі тупого дикунського хакухівського скандалу, він виглядає в елітному шоколадові. Бо — стали шушукатись, мовляв, а чи можна давати керувати школою людині, яка і уявлення не має про освіту? І дійсно, хто такі рікіші, які стають оякатами і шішьо? В більшості, неповна середня освіта, отримана на тлі постійних занять сумо. Лічені сумоторі були студентами вузів, знов ж таки, займаючись в основному «своїм спортом». Чи мають вони право отримувати під нагляд фактично дітей, не маючи жодного уявлення про педагогіку і психологію, хоча б.

16.03.2024: Угу, Терун знявся. Я не певен, що в нинішніх кондиціях він може видавати два турніри поспіль, про кубки вже мова не йде. Коліна не тримають, спина не тримає. В принципі, це фінальний віраж кар’єри. Звичайно, він може за прикладом Хакухо та Какурю видавати раунди пропусків з одиничними заходами, по типу 1-2 башьо на рік. Але, довго воно не вийде таке провертати. Попросять на вихід. І так напрочуд, 9 кубків, а здавалося, що все скінчено давно і напевне. Ну і хороше. Друге питання, де брати нормального йокодзуну? Нема кандидатів. Ні, ну можуть затягнути, от Кєша, наприклад, з кадобану до кубка, потім ще еквівалентний резалт, бах, цуна в липні. Але, ну який він… Інша справа, що все дрібнішає. На рівні решти акваріуму він виглядає нічотак.

Зате в нас єдиний лідер теж із школи Ісегахама. М17 Такеруфуджі. Бой, як давно вже було те диво у виконанні М17 Токушьорю, як раз останній передковідний Хацу башьо, січень 20 року. Джіз, скільки всього було потім………. Хто б знав тоді…

15.03.2024: Хоу.. Терун 2-4. Я й не пригадаю, щоб йокодзуна при такому рахункові на день шостий все ще залишався на турнірі. Тому що — або треба зніматися, або вигравати усе підряд до останнього. Що не дасть юшьо, навіть джюн-юшьо, а тільки збереже честь Великого Че. Бо 11-4 для йокодзуни — це краї пристойного.

Може зніметься завтра.

Вообшє, поточний гран-турнір — ето што-то с чєм-то. Варево, жарево, парево, пирево. Салатик Голіб’є. В нас тільки два лідери, два у наздоганялках, з яких тільки один із саньяку — і це Абі. Абі.. Дох. Які там озекі, секіваке… Торікумі. Шостий день, Карл Феофілактович, шостий. (Думаю, нервова напруга, що царює зараз в усьому сумо, внесла свій кілограм урюку в Хару б. Із кісточками.)

Шіші, 4-2, видавив славного гемблера Хіденоумі. Хоч той тоді відбувся легким переляком (могли і кримінал припаяти), дільце сильно вплинуло на його кар’єру. Чувак поплив. Жаль, що він уволік із собою Шідена, який, як би, не при справах був, а тільки «підневільно супроводжував» пана Х. у злачні заборонені місця..

14.03.2024: Вах! Охо зайорікірив йокодзуну Т. та отримав Золоту Зірку, вічну прибавку до пенсії. Mаегашіра, зіструнив йокодзуну, тримай кінбоші. Мейсей вчора теж отримав кінбоші. Але не Нішікіґі у перший день, ібо комусубі. Цікаво, так, виграв у йокодзуни — та продув усі інші поєдинки. А Кірішіма вирвав перше очко за допомогою Мейсея. Смєшалось всьо ф домє абломових.

Два колишніх озекі — Мітька та Шьодай — 10-ті маегашіри. Якщо Шьодай вперше опустився до двозначності рядового борця, то Мітакеумі вже встиг полюбити позицію М9—11… А чого? Зрп така сама, а працювати треба менше.

А, так, Атаміфуджі вперше виграв у Такакейшьо. Але на помсту за суперфінальну хенку не тягне. Кєша спокійно виходить з кадобану, як завжди. Навіть з травмою шиї, щоб втратити звання озеки, треба бути таким раздолбаєм як Шьодай.

Шіші завалив Чійошьому.

···:.:···

Цуругішьо вчора, наче добрий гірськолижник, вибув з сезону з ушкодженням ACL, MCL та меніску.. Радує також, що в іншому епізоді — в лізі сандамме — парамедики були присутні біля дохьо та зреагували швидко, чого в принципі досі ще не спостерігалось в стінах сумошного заповідника… А було все дуже дуже хріново з медзабезпеченням. Пакращення? Невже!

13.03.2024: Не торкаючись башьо. ЯАСні управлінці відхилили пропозицію ічімону Ісегахама, в якій Хакухо самий йде до Ісегахама-беї, а борці до Ошіма-беї. ЯАС виказала думку, що Міягіно-бея повинна бути абсорбована Асакаяма-беєю повністю, включаючи Хакухо, тобто Міягіно оякату. Асакаяма — це Кайо, наша улюблена і шановна Горила (в якого теж є розповсюджене в традиційній картині світу сумоторі уявлення, що багатосотразове повторення шіко та буцукарі лікує від усього, в тому числі і соціопатії, не кажучи вже про набряки, вивихи та переломи)).

Темна вода во облацех.

12.03.2024: Уф, на Твітчі копірасти погасили усі (відомі мені) live-стріми сумо. Карлу, наприклад. Іноді випадає можливість подивитись прямий ефір, а виявляється — ніде.

Торікумі.

Кірішіма 0-3. А що таке? Здається, не взявши юшьо в січні, він упустив шанс швидко стати йокодзуною. З іншого боку, а чи дійсно увесь цей озекський контингент тягне на вище ієрархічне? А озек тепер — хоч ложкою їж.

Шіші примудрився програти. Камон!

11.03.2024: На день другий маємо 2 перемоги Шіші. Це приємний старт турніру.

НаттоСумо повернувся.. Спєшітє відєть.

Гм, а Торікумі на sumodb поламалося…